فرایند بازاریابی


همانطور که در شکل مشخص شده است فرایند بازاریابی شامل چهار مرحله اصلی است که رعایت تقدم و تاخر آنها در سازمان بسیار مهم می باشد.
هر کسب و کاری باید ابتدا برای رسیدن به موفقیت هدف گذاری کند . اگر هدف گذاری با دیدگاه استراتژیک و کلان نداشته باشید مطمئن باسید هر کسب و کاری بعد از شروع حتما به نقاطی می رسد که از نقطه اول بهتر است اما اگر بدون هدف گذاری سازمانتان را هدایت کنید نمی توانید و حق ندارید در هر نقطه ایی که واقع شدین سازمان را متهم به عدم تلاش نموده و توبیخ کنید و یا از سازمان خودتان راضی باشید و به آنها پاداش بدهید.
وضعیت سازمانهای بدون تدوین هدف گذاری همانند کریستف کلمب می باشد . زمانی که راه افتاد نمی دونست به کجا می رود و به جایی که رسید نمی دونست کجاست .
در هدف گذاری باید ماموریت سازمان را کاملا مشخص و قابل اندازه گیری تدوین کنید . برای تدوین ماموریت موظف هستید اقدامات زیر را انجام دهید :
- از گروه مشاوران خبره کمک بگیرید تا بتوانند تحلیل های موثر و اجرایی از شرایط کلان حاکم بر کسب و کار شما ارائه کنند . این مشاوران باید تخصص در حوزه های اقتصادی ؛ بازاریابی؛ مالی مجرب باشند .
- بر اساس ارائه راهکارهای مشاوران و بر اساس شناخت مدیریت ارشد از توانایی های سازمان و وضعیت آن در مقایسه با رقبای هم طراز با کمک مدیران میانی اقدام به تدوین ماموریت سازمان توسط مدیران میانی و تصویب توسط هیئت مدیره بپردازد .
- اهداف سازمان در قالب ماموریت باید کاملا شفاف و واضح باشد باید بدانیم در قالب ماموریت مصوب شده به دنبال چه اهدافی هستیم . نمونه این اهداف را می توان در قالب اهداف استراتژیک سهم بازار ؛ سهم برند ؛ منافع مالی و…. تعریف نمود.
- برای اینکه ماموریت و اهداف مدنظر با ضرایب خطای کمتری به همراه باشد باید تحلیل وضعیت فاکتورهای موجود و تاثیر گذار در محیط خارج از سازمان را انجام دهیم . نکته مهم این است که بدانیم ما نمی توانیم تاثیر بسیار قوی بر بسیاری از فاکتورهای موجود در محیط بیرونی بگذاریم اما باید بر اساس جمع اوری اطلاعات از آنها و سنجش نقاط ضعف و قوت سازمانی بهترین تدابیر استراتزیک را اتخاذ کرد.
- در مرحله بعد باید استراتژی های موثر برای رسیدن به ماموریت سازمات تهیه شود . این استراتژی ها در کلیه بخش های سازمان بور مستقل باید تهیه شده و در نهایت با یکدیگر ادغام و تدوین به استراتزی های نهایی خواهد شد . نمونه این استراتژی را می توان استراتژی فروش ؛ مالی؛ خرید و تامین؛ تحقیق و توسعه ؛ منابع انسانی؛ تولید و فنی نام برد.
- در استراتژی های بخش فروش باید حتما بخش مهمی را در حوزه بازاریابی و مطالعات بازار اختصاص بدهیم . تایید می گردد بدون جمع اوری اطلاعات به روز ؛ مرتبط ؛ درست هر گونه تصمیم گیری و تدوین استراتزی محکوم به شکست خواهد بود .
- در اخرین قسمت از برنامه ریزی بازاریابی و فروش باید حتما اقدام به تدوین و مصوب کردن بودجه کنید . برنامه ریزی بدون بودجه در واقع هیچ است . این موضوع در واقع یک جایگاه تهی و بی ارزش خواهد بود اگر نتوانید بودجه اجرای استراتزی و ماموریت سازمان را تهیه کنید . در بخش بودجه بندی باید قیمت تمام شده محصولات ؛ نقطه سربسر ؛ حاشیه سود ؛ نرخ برگشت سرمایه ؛ ریسک های سرمایه گذاری ؛ تبلیغات و بازاریابی و سایر موارد موثر براورد واقعی شده و در قالب بودجه مصوب شده اقدام نمود .
درباره فریبرز دخانیان
حرفه ای فکر کنید ، حرفه ای تیم سازی کنید ، حرفه ای کسب سود کنید
نوشته های بیشتر از فریبرز دخانیان
دیدگاهتان را بنویسید