ساختار بازار از دیدگاه اقتصاد

ساختار بازار
در علم اقتصاد، منظور از ساختار بازار، تعداد شرکتهایی است که در حال تولید محصول یکسانی هستند. انواع حالتهای ساختار بازار به صورت زیر است:
- ساختار رقابت کامل (Competitive market): در این حالت، تعداد زیادی خریدار و تعداد زیادی فروشنده در بازار وجود دارند.
- ساختار رقابت انحصاری (Monopolistic competition): در این حالت نیز تعداد زیادی فروشنده یک نوع محصول خاص و تعداد زیادی خریدار وجود دارند، ولی فروشندگان از طریق ایجاد تمایز در محصولات خود مانند تغییر بسته بندی، ارتقای کیفیت . . . . به رقابت میپردازند.
- ساختار انحصار چندجانبه (Oligopoly): در این حالت، تعداد کمی فروشنده و تعداد زیادی خریدار وجود دارد. در حالت خاصی که تنها دو فروشنده در بازار وجود دارند را Duopoly مینامند.
- ساختار انحصار کامل (Monopoly): این حالت، زمانی است که فقط یک فروشنده و تعداد زیادی خریدار در بازار وجود داشته باشد.
- ساختار انحصارکامل در طرف تقاضا (Monopsony): هنگامی که تنها یک خریدار و تعداد زیادی عرضهکننده در بازار وجود داشته باشند.
- ساختار انحصار چندجانبه در طرف تقاضا (Oligopsony): در این حالت، تعداد فروشندگان محصول در بازار بسیار زیاد است، ولی تعداد کمی خریدار در بازار وجود دارد.
چهار قسم اول، مربوط به طرف عرضه اقتصاد و دو قسم آخر مربوط به طرف تقاضای اقتصاد است. در واقع عناصر اصلی ساختار بازار، تعداد و اندازه بنگاهها در بازار، شرایط ورود و گستردگی تمایزات در بازار محصول یا کالایی خاص است. هر کدام از موارد فوق، دارای شرایط و ویژگیهایی هستند که در میان آنها، ساختار رقابت کامل، مفیدترین است. زیرا در آن حالت، تقاضای واقعی مشتریان آشکار شده و تمامی عرضه کنندگان محصولات خود را در سطح قیمت و کیفیتی عرضه خواهند کرد که خریداران میخواهند، در صورتی که هزینههای فروشنده نیز تأمین بشود. به عبارت دیگر، رقابت کامل موجب میشود علایق تولیدکنندگان و مصرف کنندگان با یکدیگر تراز شده و باعث میشود که فروشندگان هزینههای واقعی خود را آشکار کنند..[۱]
بهطور خلاصه در جدول زیر، حالتهای مختلف ساختار بازار بیان گردیدهاست.
رقابت کامل (Perfect Competition)
بازار رقابت کامل
یکی از حالتهای ساختار بازار، رقابت کامل است که در آن تعداد زیادی تولیدکننده و تعداد زیادی مصرفکننده وجود دارد. در یک بازار رقابت کامل، همه بنگاهها قیمت پذیر هستند. به عبارت دیگر، هیچ بنگاهی توانایی تأثیرگذاری بر قیمت محصولات بازار را ندارد.
ویژگیهای اصلی
- تعداد بسیار زیاد فروشنده و خریدار: همانطور که ذکر شد، در این نوع بازار، تعداد بسیار زیادی مصرفکننده وجود دارند که علاقهمندی و توانایی خرید محصولات را در قیمتی معین دارند. همچنین تعداد بسیار زیادی تولیدکننده علاقهمند به تولید این نوع محصول وجود دارد.
- عدم وجود مانع برای ورود و خروج: در بازار رقابت کامل، هیچ مانعی برای ورود و خروج بنگاهها وجود ندارد. هر شخص حقیقی که علاقهمند به کسب سود در آن بازار باشد، بدون هیچ هزینهای (با کمترین هزینه) وارد بازار میشود.
- اطلاعات کامل: قیمت و کیفیت همه محصولات برای همه تولیدکنندگان و مصرف کنندگان معلوم و مشهود است.
- بدون هزینه بودن مبادلات: خریداران و فروشندگان برای انجام مبادلاتشان، هیچ هزینهای را متحمل نمیشوند.
- ماکزیممسازی سود: هدف بنگاهها در این نوع بازارها ماکزیممسازی سود است. این در حالتی اتفاق می افتد که هزینههای حاشیهای (هزینه نهایی marginal cost ) بنگاهها با درآمد حاشیهای (درآمد نهایی marginal revenue )آنان برابر است و آنها نیز برابر قیمت محصول هستند. به همین دلیل است که در این نوع بازارها هیچ بنگاهی نمیتواند سود اقتصادی کسب کند.
- محصولات همگن: در این نوع ساختار بازار، ویژگیهای همه محصولات داخل بازار با تغییر عرضه کنندگان، تغییر نمیکند و فرض میشود که همه عرضه کنندگان، محصولاتی با ویژگیهای یکسان عرضه میکنند.
- عدم وجود تبانی و سازش: در این بازار، هیچ گونه تبانی و سازشی میان تولیدکنندگان یا میان مصرف کنندگان وجود ندارد که این موضوع، به دلیل کثرت آنها در این بازار است.
در این نوع بازار، فرض بر این است که هر بنگاهی، با دسترسی آسان به تکنولوژی تولید محصول، میتواند سریع و راحت به این بازار وارد شود. در واقع این ویژگی است که موجب میشود امکان رخ دادن هیچ گونه سازش و تبانی در این نوع بازار وجود نداشته باشد. همچنین این ویژگی باعث میشود، هیچ بنگاهی در این نوع بازار، قدرت بازار نداشته باشد.
اکانت شما رایگان است ، در صورت تمایل برای دسترسی به ادامه این محتوا و عضویت در باشگاه مشتریان اکانت خود را ویژه نمایید . برای ارتقا اکانت کلیک کنید
درباره فریبرز دخانیان
حرفه ای فکر کنید ، حرفه ای تیم سازی کنید ، حرفه ای کسب سود کنید
نوشته های بیشتر از فریبرز دخانیان
دیدگاهتان را بنویسید