بازاریابی (بخش دوم)

تعاریف مربوط به انواع بازاریابی ها و نحوه اجرا"
- تعریف بازاریابی تبدیلی:
این شیوه ، زمانی استفاده می شود که مردم نسبت به کالاهای شرکت نگرش منفی داشته تا جائیکه حتی حاضرند برای مصرف نکردن آنها ، مبلغی را نیزبپردازند.
- وظیفه بازاریابان در بازاریابی تبدیلی:
وظیفه بازاریابان در این حالت ، معکوس کردن تقاضااست ، یعنی تبدیل تقاضای منفی به تقاضای مثبت از طریق تبلیغات آگاهی دهنده و ترغیب کننده.
- بازاریابی انگیزشی :
از این شیوه ، زمانی استفاده می شود که برای کالاهای شرکت ، تقاضا وجود نداشته باشد و مردم نسبت به محصول آن بی اعتنا باشند.
- وظیفه بازاریابان در بازاریابی انگیزشی :
وظیفه مدیران بازاریابی در چنین حالتی ، ایجاد شور و شوق و هیجان درمردم از طریق ترغیب و تشویق آنان به خرید و استفاده کالا می باشد.
- بازاریابی توسعه ایی و وظایف مربوطه :
نوع بازاریابی که به بازاریابی آشکار کردنی و بازاریابی پرورشی نیز معروف است ، جهت پاسخگویی به تقاضای پنهان مصرف کنندگان بالقوه )آمال و آرزوهای آنان( بکار گرفته می شود.تلاش برای آشکار کردن محتویات ذهنی افراد و پیبردن به افکار آنان از طریق تحقیق و بررسی وتبدیل ایده های بکر آنان به کالاهای نو و جذاب.
- بازاریابی مجدد :
تلاش جهت یافتن بازارهای جدید ، جذب مشتریان رقباء ، ایجاد ابتکار و نوآوری در تولید ،توزیع ، قیمت گذاری و حتی شیوه های تبلیغاتی بهمنظور جلوگیری از سیر نزولی تقاضا.
اکانت شما رایگان است ، در صورت تمایل برای دسترسی به ادامه این محتوا و عضویت در باشگاه مشتریان اکانت خود را ویژه نمایید . برای ارتقا اکانت کلیک کنید
درباره فریبرز دخانیان
حرفه ای فکر کنید ، حرفه ای تیم سازی کنید ، حرفه ای کسب سود کنید
نوشته های بیشتر از فریبرز دخانیان
دیدگاهتان را بنویسید