آشنایی با قانون تجارت (بخش سوم)

3– اختصاص پاداش به شریک جدید:
هنگامی که شریک جدید دارای تخصص و یاتوانایی ویژهای باشد، شرکای قدیم به منظور استفاده از تخصص و توانایی وی درجهت پیشرفت و سود دهی شرکت،ممکن است توافق نمایند که شریک جدید با پرداخت مبلغ کمتری نسبت به آنچه که به بستانکار حساب سرمایه اش منظور می شود،وارد شرکت شود.این امر به منزله پاداش و امتیازی است که شرکای قدیم برای شریک جدید قابل میشوند.
4– سرمایه گذاری مستقیم وعدم اختصاص پاداش به طرفین :
سرمایه گذاری در شرکت تضامنی به ارزش دفتری:
گاهی شریک جدید با توافق شرکا قدیمی به عنوان شریک تضامنی پذیرفته میشود و مبلغ سرمایه ای که برای شریک جدید منظور میشود معادل مبلغ پرداخت شده توسط ایشان میباشد.
هدف شرکت از جذب افزایش سرمایه شرکت میباشد و امتیاز خاصی را برای شریک جدید قایل نمیشود در ضمن شرکت مطلوبیت خاصی اضافه بر سایر سرمایه گذاریها برای شریک جدید ندارد.
ورود شریک جدید و تجدید ارزیابی دارائیها و بدهیها:
بطور معمول وقتی که شریک جدیدی وارد شرکت میشود. ارزش دفتری داراییها وبدهیهامورد قبول شرکاء قدیمی وجدید نمیباشد چرا که شرکای قدیمی بر این عقیده اند که ارزش واقعی داراییهای شرکت بیش از ارزش دفتری آنها میباشد وشریک جدید میتواند مدعی باشد که ارزش داراییهای شرکت با گذشت زمان کاهش یافته است و یا میزان ذخیره مطالبات مشکوک الوصول موجود مورد قبول او نمیباشد. همچنین ممکن است با توجه به نوع فعالیت شرکت سرقفلی برای شرکت ایجاد شده باشد که تا زمان ورود شریک جدید شناسایی نشده است این تجدید ارزیابی داراییها وبدهیها توسط کارشناس رسمی انجام واثرات آن در حساب تجدید ارزیابی نشان داده می شود.
((باید توجه داشت مانده حساب تجدید ارزیابی که در واقع سودیازیان تجدیدارزیابی میباشدبه نسبت تقسیم سودوزیان که در شرکتنامه به توافق شرکا رسیده است به حساب سرمایه شرکای قدیمی منظورمیشود)) .
خروج شریک از شرکت تضامنی :
بر اساس قانون تجارت شرکای شرکت تضامنی نمیتواند بدون موافقت در رضایت سایر شرکا از شرکت خارج شوند وسهم الشرکه خود را به اشخاص ثالث انتقال دهند.(ماده123 ق.ت)
به هر حال هر شریک میتواند با موافقت سایر شرکا با دریافت وجه نقدو با سایر داراییهای شرکت سهم الشرکه خود را انتقال دهدو ازشرکت خارج شود.خروج شریک در شرکت تضامنی به دو شکل انجام میشود:
الف)انتقال سهم الشرکه به یک یا چند نفر از شرکای باقیمانده
ب)دریافت داراییهای شرکت توسط شریک خارج شده.
– وقتی خروج شریک با دریافت داراییها صورت می پذیرد به یکی از دو صورت زیر این عمل انجام میشود:
1-خارج شدن شریک بدون تجدید ارزیابی داراییها وبدهیها
2- خارج شدن با تجدید ارزیابی داراییها وبدهیها
– وقتی شریک با دریافت داراییها بدون تجدید ارزیابی داراییها وبدهیها از شرکت خارج میشود به3حالت زیر میتواند این عمل انجام شود:
1 – شریک معادل ارزش دفتری سهم الشرکه خود از داراییهای شرکت دریافت کند واز شرکت خارج شود(کاهش سرمایه شرکت تصامنی)
2-شرکت با دریافت داراییهای شرکت بیش ازارزش دفتری سهم الشرکه خود از شرکت خارج شود.
3-شرکت با دریافت داراییهای شرکت کمترازارزش دفتری سهم الشرکه خود از شرکت خارج شود.
انتقال سهم الشرکه به یک یا چند نفر از شرکای باقیمانده :
وقتی شریکی با توافق سایر شرکاء از شرکت تضامنی خارج میشود و سهم الشرکه او به یک یا چند شریک انتقال می یابد به این مبادله در واقع
یک جا به جایی و تغییردر مالکیت سهم الشرکه د ردفاتراست و نام شرکا عوض میشود که یک مبادله شخصی خواهد بود و هیچگونه تاثیری بر داراییها وبدهیها شرکت تضامنی ندارد دارایی که به شریک خارج شده پرداخت میشود از بخش داراییهای شخصی شریک باقی مانده می باشد.
باید توجه داشت مبلغ انتقال سهم الشرکه شریک خارج شده از شرکت میتواند بیشتر یا کمتر از سرمایه آن باشد ولی این تفاوت تاثیری بر حسابهای شرکت ندارد و تنها ثبت مالکیت شرکا و میزان سهم الشرکه آنان تغییر میکند .

درباره فریبرز دخانیان
حرفه ای فکر کنید ، حرفه ای تیم سازی کنید ، حرفه ای کسب سود کنید
نوشته های بیشتر از فریبرز دخانیان
دیدگاهتان را بنویسید